Skupina učenika 2. f,2. h, 3. h i 4. c sa svojim profesoricama M. Vidović i  I. Karmelić i ove su godine obilježili Tjedan svemira. Na zanimljiv način su prikazali Cirkumpolarno zviježđe i zviježđe Orion te su napravili lentu odlazaka životinja u Svemir i istaknuli poznate žene u Svemiru.

Cirkumpolarno zviježđe

Zviježđa koja su za promatrača uvijek iznad horizonta nazivaju se cirkumpolarnim zviježđima. Zviježđa koja iz naših krajeva vidimo kao cirkumpolarna su: Veliki medvjed, Mali medvjed, Zmaj, Cefej , Kasiopeja i Žirafa te dijelovi zviježđa Perzej i Ris.

Orion

Kada dođu hladne zimske noći, kada se nebo razvedri, otkriva nam se jedno od najljepših i najsjajnijih zviježđa našeg neba.

Vidljiv je gotovo iz cijeloga svijeta  i promatra se još od prapovijesti. Na nebu se pojavljuje već od kraja rujna, na sjeveroistoku u ranojutarnjim satima. Veliko zviježđe se polako uzdiže nebom. Zatim njime gospodari cijelu zimu, sve do kraja travnja, kada se putem zapadnog neba spusti ispod horizonta. Čine ga izrazito sjajne zvijezde, pa ga nije teško uočiti.

Prvo što upada u oči su tri velike zvijezde pojasa – Mintaka, Alnilam  i Alnitak. Dalje je lako prepoznati lik čovjekova tijela (lovca).

Dogovorno se zvijezde u zviježđu obično označuju po sjajnosti slovima grčkog alfabeta. Tako je uobičajeno da α označava najsjajniju zvijezdu u zviježđu. Slijede β,γ,δ,ε… koliko već zvijezda čini neko zviježđe.

Orionova najsjajnija zvijezda je Riegel. Ova zvijezda ima plavkasto-bijeli sjaj i smatra se supergigantom. Ona je  značajno manja od Betelgeusa. Betelgeuse krasi Orionovo desno rame.

Osim Zvijezda, Orion nam pruža mnogo više zanimljivosti koje oduzimaju dah. Za svakog početnika Orion je zlatni rudnik koji pruža brojne noći promatranja i skiciranja uvijek novih objekata.

Treba razlikovati sumrak nakon zalaska sunca od pravog astronomskog mraka koji je najpovoljniji za promatranje neba. Zima je najpovoljnije godišnje doba za promatranje.

                                                                                                                      Marija Vidović, prof.